Wikke van der Putten

Workshop 1.4/2.4: Camoufleren

Inhoud workshop
In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het camoufleren van de symptomen van autisme. Wanneer we het hebben over camouflage, gaat het over het bewust of onbewust gebruiken van strategieën om onder andere je autismekenmerken te verbergen. Autistische mensen geven aan dat ze camoufleren om ervoor te zorgen dat het niet opvalt dat ze ‘anders’ zijn en om zich aan te passen aan de verwachtingen van de (niet-autistische) maatschappij.
Hoewel camoufleren bepaalde voordelen kan hebben, zoals dat je minder snel afgewezen wordt, makkelijker vrienden kan maken en een baan kan behouden, worden er ook verschillende nadelen van camouflage gerapporteerd. Continu bezig zijn met jezelf aanpassen kan erg vermoeiend zijn en dat zou ook een negatieve impact kunnen hebben op je zelfbeeld. Daarnaast is het ook moeilijker om autisme goed te herkennen en een juiste diagnose te stellen wanneer iemand camoufleert. Daardoor zou camoufleren voor sommige mensen een rol kunnen spelen in de psychische klachten die ze ervaren.
In de workshop zal worden besproken wat camouflage inhoudt, hoe het in kaart kan worden gebracht en dieper in worden gegaan op de relatie tussen camouflage en psychische klachten. Daarnaast zal worden ingegaan op de rol die camouflage kan spelen binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Sprekers
Wikke van der Putten is promovenda en psycholoog bij het Leo Kannerhuis, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. In haar promotie onderzoek heeft zij zich gericht op het onderzoeken van camouflage bij mensen met autisme en de rol van camouflage in de ontwikkeling van psychische klachten.
Miriam Schulz is klinisch psycholoog en psychotherapeut bij het Leo Kannerhuis.

 • 4

  Workshop 1.4

  Datum: 15 mrt 2024Tijd: 11:30 - 12:30 CET
  Camoufleren
 • 4

  Workshop 2.4

  Datum: 15 mrt 2024Tijd: 14:15 - 15:15 CET
  Camoufleren