Irene Nass

Gezien & gehoord worden

Inhoud lezing
In deze presentatie zal ik het gaan hebben over autisme en werk of betaalde baan. Want hoe gaat dit bij mensen met autisme?
Er is niet één bepaald soort werk dat bij je past als je autisme hebt. Mensen met autisme vind je in alle mogelijke sectoren. Want ieder mens is anders – en autisme uit zich ook bij iedereen weer anders. Daarom is het belangrijk dat je ontdekt wat bij jou past. Autisme hoeft geen belemmering te zijn: verschillende soorten werk zijn mogelijk, afhankelijk van je talenten. Laat je inspireren door deze ervaringen met autisme en werk en onderzoek naar autisme en werk.
Vaak hebben mensen met autisme specifieke talenten die voor bedrijven waardevol kunnen zijn. Voorbeelden hiervan zijn: technisch inzicht, het vermogen om lange tijd geconcentreerd met één onderwerp bezig te zijn, oog voor detail en een sterk analytisch denkvermogen.
Hoe kunnen werkgevers ruimte bieden aan neurodiversiteit? En hoe is de realiteit op het werk als je autisme hebt? Welke dingen kunnen er tegenwerken en hoe kunnen werkgever en werknemer elkaar helpen? En helpt het als je open bent over je autisme?
In mijn arbeidsverleden heb ik voor verschillende bedrijven gewerkt waarin ik open ben geweest over mijn autisme. Helaas werd dit niet altijd goed opgepakt en begrepen. Voor mij was het daardoor ook lastig om werk te behouden terwijl ik dat wel graag wilde. Ik wil je daarom graag meer vertellen over mijn zoektocht naar werk met autisme en wat ik heb gedaan om het voor mezelf leefbaar te maken.

Spreker
Irene Nass, werd op 26-jarige leeftijd gediagnosticeerd met autisme. In het dagelijks leven is ze werkzaam als medewerker exportsecretariaat voor een zuivelhandelaar en werkzaam als docente Frans. Tevens werkzaam als Levend Boek bij Living Library Nederland en Moving Stories waar ze spreekt over haar ervaringen met autisme.

  • 4

    Ervaringslezing 4

    Datum: 15 mrt 2024Tijd: 13:45 - 14:15 CET
    Gezien & gehoord worden