arrow_rightarrow_righticon_excelicon_pficon_ppticon_wordmagnifier

FANN Congres 25 november 2022


Hoera FANN bestaat 5 jaar

De Female Autism Network of the Netherlands (FANN) bestaat 5 jaar.
Op vrijdag 25 november organiseren we ons jubileumcongres, in Utrecht.
Dit doen we onder auspiciën van het Nationaal Autisme Congres.

Diverse nationale en internationale sprekers worden uitgenodigd en zullen vertellen over autisme bij meisjes en vrouwen. Wanneer het programma helemaal rond is, zullen we dat op deze website zetten.

Meer informatie ontvangen? Vul het formulier op de homepage in en ontvang de nieuwsbrief.

Namens het FANN bestuur
Annelies Spek, Audrey Mol, Els Blijd-Hoogewys, Marleen Bezemer & Patricia van Wijngaarden-Cremers

Meer informatie over FANN vind je via www.fann-autisme.nl
Je vindt ons ook op Instagram @fann_autisme en op Twitter @FANN_network

Wat is FANN?

Autisme wordt nog steeds gemist bij meisjes en vrouwen
Autisme kan er bij meisjes en vrouwen anders uitzien. Ze doen er vaak alles aan om maar ‘normaal’ over te komen. Ze maskeren en compenseren hun problemen, maar dit eist een hoge tol. Dit kost veel energie en kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten, zoals burn-out, depressie en suïcidaliteit. Behandeling van deze klachten helpt dan maar tijdelijk, onvoldoende of zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het onderliggende maar niet erkende autisme. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor hoe autisme er bij meisjes en vrouwen uitziet, zodat dit beter herkend wordt en passende behandeling en begeleiding ingezet kan worden.

FANN springt op de bres voor meisjes en vrouwen met autisme
Vijf jaar geleden is de Female Autism Network of the Netherlands (FANN) opgericht. Vanuit het gegeven dat er verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen met autisme, maar dat die kennis nog weinig bekend was.

FANN is een uniek landelijk netwerk voor professionals samen met autistische vrouwen. De kracht van FANN zit in het gelijkwaardig met elkaar optrekken, waardoor snel duidelijk is waar behoeftes liggen en hier snel op ingesprongen kan worden. De netwerkleden zetten zich bevlogen in voor de verbetering van de zorg voor meisjes en vrouwen met autisme. Dat doen ze door kennis te ontwikkelen, bundelen en laagdrempelig te verspreiden. Dit gebeurt op vrij organische wijze en heeft in de afgelopen vijf jaar tot prachtige producten geleid.

FANN maakt het verschil
De FANN-website is een vindplaats voor professionals, jonge meiden en vrouwen die net gediagnosticeerd zijn of op zoek zijn naar meer informatie. De FANN-blogs op de website en het fotoproject op de FANN-Instagram bieden veel erkenning. Ook zijn er diverse publicaties, zoals een artikel over genderidentiteit, een leidraad voor aanstaand ouderschap, een e-book over ‘een kijkje in mijn hoofd’, een spanningsmeter, twee podcasts, een item op het jeugdjournaal en een boek ‘Lifehacks voor meiden met autisme’ (bijna in 5e druk). En er komt meer … zoals een huisarts-brochure, het 1e jubileumcongres (25 november 2022) en een boek voor vrouwen (eind 2023). Daarnaast wordt er gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek gedaan, zoals naar behandelervaringen, burn-out en menopauze.

En nu dus een congres!